• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rus Wikipedia sayfalarının önde gelen editörü Belarus’ta gözaltına alındı

Rusya, Ukraynadaki savaşla ilgili sert önlemler almaya devam ediyor. Rusya, Ukrayna işgalini haklı göstermek için bunun bir işgal ya da savaş olduğunu ileri süren yayınları engelleme, yayıncılar için de hapis cezası öngören yasayı geçtiğimiz günlerde onaylamıştı. Son olarak da Rus Wikipediasının önde gelen editörlerinden Mark Bernsteinın gözaltına alındığı haberi geldi.
Bernsteinın Rusyanın geçtiğimiz hafta çıkardığı sahte haber yasasını ihlal etmekle suçlandığı bildirildi. Yeni yasaya göre, ülkenin Ukrayna işgali hakkında yanlış bilgi olarak kabul ettiği şeylerden suçlu bulunan herkes 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
The Vergein haberine göre; Bernsteinı tutuklayanlar Belarus Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Ana Müdürlüğü (GUBOPiK). Bernsteinın tam olarak neyle suçlandığı ve hangi düzenlemelerinin Rusyanın sahte haber yasasını çiğnediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Bernsteinın hesabı olduğuna inanılan ve süresiz olarak engellenen 200.000den fazla Wikipedia düzenlemesi var.
Rus gazetesi Novaya Gazetanın yazı işleri müdürü Dmitri A. Muratov da The New York Timesa Propaganda olmayan her şeyin ortadan kaldırıldığını söyledi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: